Grb
MINISTARSTVO FINANSIJA REPUBLIKE SRBIJE
UPRAVA ZA TREZOR
Srbija je nisko zadužena zemlja
Objavljeno:31. 10. 2008.

Javni dug Republike Srbije na dan 31. oktobar 2008. godine iznosi 8,93 milijardi evra i zadnjih osam godina konstantno opada i u nominalnom iznosu, i u odnosu na BDP. Upravljanjem javnim dugom, Uprava za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije doprinela je značajnim uštedama u budžetu, rečeno je na radnom doručku za novinare koji je održan u Upravi za trezor Ministarstva finansija.

Odgovornom politikom zaduženja u inostranstvu koja je vođena u prethodnom periodu, Republika Srbija nije svrstana u red prezaduženih zemalja. Za Srbiju je to od izuzetnog značaja, posmatrano sa aspekta globalne finansijske krize. Veliki doprinos tome dala je i Uprava za trezor Ministarstva finansija, koja odgovorno i savesno upravlja javnim dugom.

„Sve što je do sada urađeno na području efikasnosti upravljanja javnim finansijama iz delokruga odgovornosti Uprave za trezor, rezultat je uspešno realizovanih projekata u saradnji sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju i tehničkom pomoći Trezora Sjedinjenih Američkih država“, istakao je Ivan Maričić, direktor Uprave za trezor Ministarstva finansija.