Grb
MINISTARSTVO FINANSIJA REPUBLIKE SRBIJE
UPRAVA ZA TREZOR
Uveden informacioni sistem za upravljanje javnim finansijama
Objavljeno:16. 04. 2008.

Uprava za trezor Srbije uvela je informacioni sistem za upravljanje javnim finansijama vredan 14 miliona evra, koji će omogućiti uštede u budžetu, izjavio je danas na konferenciji za novinare direktor te uprave Ivan Maričić. On je rekao da će primena novog sistema omogućiti efikasniju kontrolu i veću transparentnost trošenja sredstava poreskih obveznika i poboljšati upravljanje javnim dugom Srbije, koji iznosi 8,8 milijardi evra.

“Sistem omogućava elektronsko povezivanje budžetskih korisnika i izdavanje naloga za plaćanje “, kazao je Maričić i dodao da je do sada na informacioni sistem povezano 110 budžetksiih korisnika i 145 filijala Uprave za trezor. Prema njegovim rečima, u naredne dve godine biće završeno uvođenje sistema povezivanjem još 3.500 indirektnih budžetskih korisnika, kao što su škole ili bolnice, što će uvesti veću disciplinu korisnika i smanjenje javne potrošnje.

Direktor programa Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) u Srbiji Kristos Gofas kazao je da je uvođenje sistema započeto u 2006. godini kao deo programa pomoći EU za reformu sistema javnih finasija u Srbiji vrednog 35 miliona evra. “Srbija će novim sistemom povećati efikasnot i transparentnost upravljanja javnim finansijama i približiti se standardima EU”, istakao je Gofas.

Informacioni sistem upravljanja finasijama razvila je i primenila američka kompanija Hjulit-Pakard. Direktor te kompanije u Srbiji Slobodan Radić izjavio je da sistem primenjen u Srbiji obuhvata izvršenje budžeta, upravljanje javnim dugom i unapređenje računovodstva sličan rešenjima koja je ta kompanija primenila u drugim evropskim zemljama. On je istakao da je bezbednost sistema na izuzetno visokom nivou, pošto poseduje sve elemente hardversko-softverske zaštite.