Grb
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
УПРАВА ЗА ТРЕЗОР
Нова услуга „ПЛАТИ“ - Брзо, лако и једноставно плаћање без чекања и доказа о уплати
Уредништво сајта
Објављено:25. 03. 2021.
Кључне речи:

Управа за трезор у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу представила је нову услугу „Плати“, која грађанима омогућава да на лак и ефикасан начин плаћају таксе и накнаде за услуге државних органа.

Услуга „Плати“ је доступна на адреси www.plati.euprava.gov.rs, а корисницима је омогућено да у само неколико корака изврше плаћање „Дина“, „Виза“, „Мастер“ и „Маестро“ платним картицама свих банака које послују у Србији или да тако креирану уплатницу сачувају и плаћање изврше путем електронског банкарства, односно на шалтерима поште или било које банке.

Посебна предност новог сервиса је могућност креирања платног налога за сваку услугу која садржи јединствени позив на број одобрења. На тај начин се елиминише потреба доношења оверене уплатнице као доказа о извршеном плаћању.

Тренутно је новим системом омогућено плаћање такси и наканада за више од 300 услуга Министарства унутрашњих послова, међу којима су вађење личне карте, пасоша, регистрација возила, издавање саобраћајне дозволе и многе друге.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, који је присуствовао представљању нове услуге, нагласио је њену важност за грађане, али и за привреду и додао да се на овај начин искључује потреба за стварањем редова: „Морате да знате да имате алтернативу и да више не морате да стојите у реду. Од данас уплатнице можете да уплатите из своје куће или банке, а да никад не видите ниједан наш шалтер“.

В.д. директора Управе за трезор Марко Гверо истакао је да је сервис „Плати“ настао као одговор на потребе грађана за бржим, лакшим и једноставнијим процесом плаћања.

„Дигитализација није више будућност, она је наша садашњост“, рекао је Гверо и нагласио да нови сервис представља резултат заједничког рада Управе за трезор Министарства финансија, МУП-а и Канцеларије за ИТ и е-Управу.

„Овај систем ће невероватно значити јавној управи, јер по први пут сваки платни налог добија свој јединствени позив на број преко којег МУП почиње да га раскњижава“, рекао је Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, и додао да је циљ да у будућности овај систем, поред МУП-а, почну да користе и сви остали државни органи.

трезор