Grb
MINISTARSTVO FINANSIJA REPUBLIKE SRBIJE
UPRAVA ZA TREZOR
Nova usluga „PLATI“ - Brzo, lako i jednostavno plaćanje bez čekanja i dokaza o uplati
Uredništvo sajta
Objavljeno:25. 03. 2021.
Ključne reči:

Uprava za trezor u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu predstavila je novu uslugu „Plati“, koja građanima omogućava da na lak i efikasan način plaćaju takse i naknade za usluge državnih organa.

Usluga „Plati“ je dostupna na adresi www.plati.euprava.gov.rs, a korisnicima je omogućeno da u samo nekoliko koraka izvrše plaćanje „Dina“, „Viza“, „Master“ i „Maestro“ platnim karticama svih banaka koje posluju u Srbiji ili da tako kreiranu uplatnicu sačuvaju i plaćanje izvrše putem elektronskog bankarstva, odnosno na šalterima pošte ili bilo koje banke.

Posebna prednost novog servisa je mogućnost kreiranja platnog naloga za svaku uslugu koja sadrži jedinstveni poziv na broj odobrenja. Na taj način se eliminiše potreba donošenja overene uplatnice kao dokaza o izvršenom plaćanju.

Trenutno je novim sistemom omogućeno plaćanje taksi i nakanada za više od 300 usluga Ministarstva unutrašnjih poslova, među kojima su vađenje lične karte, pasoša, registracija vozila, izdavanje saobraćajne dozvole i mnoge druge.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao predstavljanju nove usluge, naglasio je njenu važnost za građane, ali i za privredu i dodao da se na ovaj način isključuje potreba za stvaranjem redova: „Morate da znate da imate alternativu i da više ne morate da stojite u redu. Od danas uplatnice možete da uplatite iz svoje kuće ili banke, a da nikad ne vidite nijedan naš šalter“.

V.d. direktora Uprave za trezor Marko Gvero istakao je da je servis „Plati“ nastao kao odgovor na potrebe građana za bržim, lakšim i jednostavnijim procesom plaćanja.

„Digitalizacija nije više budućnost, ona je naša sadašnjost“, rekao je Gvero i naglasio da novi servis predstavlja rezultat zajedničkog rada Uprave za trezor Ministarstva finansija, MUP-a i Kancelarije za IT i e-Upravu.

„Ovaj sistem će neverovatno značiti javnoj upravi, jer po prvi put svaki platni nalog dobija svoj jedinstveni poziv na broj preko kojeg MUP počinje da ga rasknjižava“, rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, i dodao da je cilj da u budućnosti ovaj sistem, pored MUP-a, počnu da koriste i svi ostali državni organi.

trezor